Zvuči li vam ime ovog soka kao nešto poznato? DAN POSLIJE dobre zabave? DAN POSLIJE napornog tjedna? DAN POSLIJE loše donesenih odluka? Kako god bilo, DAN POSLIJE je uvijek bolje – posebno ako uključuje naš hladno prešani sok istog imena.

DAN POSLIJE je treći po redu sok iz IMMUNO+ linije od 8 hladno prešanih sokova, a ako Vas zanima nešto više o njemu – udobno se smjestite i nastavite s čitanjem.

DAN POSLIJE je voćna bomba s još bombastičnijim đumbirom za onaj kick baš kada Vam zatreba. Zaslađuju ga jabuka i sočni ananas, a da bi stvar bila što uravnoteženija – morali smo zalimunit!

Jedna šalica komada svježeg ananasa sadrži otprilike 82 kcal i 131% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, 2% vitamina A, 2% kalcija i 3% željeza.

ANANAS

Nije put u trope, ali je tropski ananas – žuto čudo koje je Christopher Columbus donio natrag u Europu nakon ekspedicije u Južnu Ameriku. Ananas je tada postao poznat kao ekstravagantno i egzotično voće koje se poslužuje samo na raskošnim gozbama. Međutim, ananas je sada uobičajeno voće u kojem uživamo u svježem, sušenom ili pak hladno prešanom obliku – baš kao u ovom sokiću. On nije cijenjen samo zbog svog slatkog okusa, već se stoljećima koristi i za liječenje probavnih problema i upala.

Jedna šalica komada svježeg ananasa sadrži otprilike 82 kcal i 131% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, 2% vitamina A, 2% kalcija i 3% željeza.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 ml:

Energija: 210,03 kJ / 50,2 kcal
Masti: 0,1 g
(od kojih zasićene masne kiseline: 0,0 g)
Ugljikohidrati: 12,4 g
(od kojih šećeri: 10,8 g)
Bjelančevine: 0,2 g
Sol: 0 g

Vitamini:
Vitamin C: 35,2 mg (47% PU*)
Minerali:
Mangan: 0,2 mg (12% PU*)

*PU – Dnevni preporučeni unos (odrasli)

Ananas sadrži bromelain, proteolitički enzim koji u kombinaciji s vitaminom C pomaže u razgradnji bjelančevina, a koji se sastoji od probavnih enzima – cistein proteinaza.

Ananas je također izvor važnih vitamina i minerala, uključujući tijamin, riboflavin, vitamin B6, folnu kiselinu (vitamin B9), pantotensku kiselinu (vitamin B5), magnezij, mangan, kalij, beta-karoten te druge antioksidanse.

Također u svom sastavu ima bromelain, proteolitički enzim koji u kombinaciji s vitaminom C pomaže u razgradnji bjelančevina, a koji se sastoji od probavnih enzima – cistein proteinaza. Bromelain je prisutan u svim dijelovima biljke, a ekstrahira se iz stabljike i kore ananasa gdje je prisutan u najvećoj koncentraciji. Iako je u početku bilo smatrano da bromelain ima pozitivan učinak samo na probavni sustav, daljnja istraživanja dokazala su njegova protuupalna i antikoagulacijska svojstva.

Ananas svojim okusom nadvlada sve što mu je u bliskom dodiru, ali savršeno upotpunjuje ljetne recepte i naše Juice Box sokove.

Ovaj sokić možete probati već danas, ali i DAN POSLIJE. Realno – možete ga probati kada god poželite, a čeka Vas u svakom Juice Box-u i na webu.

Želim Vam ugodan ostatak dana

tekst: Ana Jagarinec, studentica nutricionizma