DETOX SOKOVI

 

Detox program znači nekoliko dana prehrane samo svježim voćem i povrćem, u tekućem obliku ili u kombinaciji s juhama i/ili hranom.

– idealan početak zdrave prehrane

– bez stresa i napora u kuhinji

– možete odabrati trajanje tretmana 1, 3 ili 5 dana, a po potrebi i više

– svi proizvodi su veganski, bez aditiva, šećera, konzervansa i sadrže samo zdrave sastojke

– svaki tretman se sastoji od osam sokova (ili kombinacija s juhom/salatom) dnevno. Sokovi su hladno prešani na dan dostave.

– u svakom soku (0,5 l) je do 1,5 kg voća i povrća, odnosno na (0,33 l) do 1 kg voća i povrća

– svi tretmani imaju redoslijed konzumiranja da bi se postigla idealna kombinacija konzumiranih nutrijenata.

Zeleni detox sokovi

 

Kada govorimo o detoksikaciji i zdravlju, prvo na što pomislimo je zeleno povrće, stoga ne začuđuje činjenica da upravo zeleno lisnato povrće čini okosnicu detox sokova.
Zeleno lisnato povrće, poznato je i pod nazivom “superhrana” jer ima puno više hranjivih nutrijenata od drugog “običnog” povrća. Obiluje mineralima, osobito željezom, kalijem i magnezijem, vitaminima B, C i K, folnom kiselinom te enzimima i vlaknima koja su važna za probavu i pročišćivanje organizma od štetnih tvari. Također su bogat izvor antioksidansa. Pozitivni učinci zelenog lisnatog povrća niti tu ne završavaju jer se svojim blagotvornim učincima posebno izdvaja klorofil. Niljni pigment koji sudjeluje u procesima fotosinteze, odnosno u stvaranju energije, stoga je s razlogom prozvan eliksirom života. Kako je svojom građom sličan hemoglobinu, proteinu u ljudskoj krvi koji je nužan za prijenos kisika, nazvan je i biljnom krvi. Dokazano je da klorofil povoljno djeluje na krvnu sliku te pospješuje liječenje anemije jer se u organizmu “ponaša” poput hemoglobina. Među dobrobitima klorofila je i to što uklanja toksine i teške metale iz tijela, potiče funkciju jetre, bubrega i štitnjače, a posebno je važan za dišni sustav i imunitet organizma.
Upravo iz ovih razloga mi volimo zeleno lisnato povrće i stoga je ono glavni sastojak naših zelenih detox sokova.

 

 

Crveni detox sokovi

 

Esencija zdravlja danas je kod nas sadržana u crvenim detox sokovima. A upravo su razne bobičaste voćke i cikla glavni sastojci ovih moćnih eliksira. Nositelji crvene i ljubičaste boje naših prirodnih detox sokova su pigmenti antocijan, likopen i betacijanin iz skupoine flavonoida. Titulu “supervoća” s pravom je zaslužilo bobičasto voće. Ove male bobice, velikih moći, nepresušna su riznica vrijednih i prijeko potrebnih nutrijenata pa su s pravom na glasu kao jedan od najvrijednijih prirodnih darova. Bogat su izvor hranjivih tvari, vitamina(C, A, E, B), minerala (željeza, kalija, mangana, kalcija, fosfora, magnezija), prehrambenih vlakana i fitokemikalija. Ipak, u cijeloj priči o bobičastom voću, najzanimljiviji je njihov antioksidativni potencijal koji im je i donio pridjev “supervoća”. Bobice poput borovnica, brusnica, aronije, maline, jagode, kupine, acai bobica smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala. A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput karcinoma. Ove su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i probavnog sustava, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma. Cikla je kao sastojak naših sokova s razlogom nosi naziv “superkorijen” koji je prepun moćnih antioksidansa i nezaobilazna je namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Stoga nije niti čudno da su je stari Grci i Rimljani cijenili kao lijek za stvaranje krvi jer željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina.

 

 

Narančasti detox sokovi

 

Čaša narančastog detox soka = čaša zdravlja i boljeg imuniteta.
Narančasta boja detox sokova potječe od pigmenata beta-karotena i beta-kriptoksantina, karotenoida koji su prisutni u naranči, mrkvi, batatu, mangu, marelici. Stoga ovo voće i povrće čini okosnicu naših narančastih detox sokova. Slatka i sočna, izrazito moćna – mrkva je s razlogom kraljica povrća. Bogata je antioksidansima, vitaminima i vlaknima, te je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena koji je opravdano dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze.Dobro nam znani beta karoten, poznat još kao i „prirodni suncobran“ je zapravo biljni pigment, provitamin kojeg organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Dolaskom toplijeg vremena biva sve popularniji jer štiti kožu od štetnog UV zračenja tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja, a uz to pospješuje tamnjenje kože. No, zbog višestruko blagotvornog djelovanja na funkcije kože i sluznice, zacijelo zavrjeđuje našu pažnju tijekom cijele godine.Također, beta-karoten zaslužuje posebnu pažnju zbog svoje uloge u prevenciji tumorskih bolesti. Smatra se čuvarom zdravlja naših krvnih žila i srca jer doprinosi zaštiti od arteroskleroze, održava kožu zdravom, te štiti oči i održava dobar vid sprječavajući sindrom suhog oka i noćnog sljepila.Beta-kriptoksantin, kojeg nalazimo u narančama i mandarinama, provitamin je vitamina A iz skupine karotenoida. Djeluje na sličan način kao i beta karoten, a uz to se ističe blagotvornim učinkom i na dišni sustav.
Zato uz narančaste detoxe spremno dočekajte prve zrake sunca i pripremite vašu kožu za sezonu sunčanja, ali i organizam “bombardirajte” superzdravim napitkom.

 

 

Žuti detox sokovi

 

Žuta boja naših detox sokova potječe od žutih pigmenata luteina, zeaksantina i kurkumina, karotenoida koji su nam važni za zdravlje kose, kože, zubi i kostiju.
U sastavu žutih detox sokova prevladava citrusno i tropsko voće te začin kurkuma. Izvor su antioksidansa i vitamina, posebno vitamina C koji je poznat kao predvodnik obrane imunološkog sustava. Danas je uvriježeno ali i opravdano mišljenje da citrusno voće, odnosno agrumi imaju „anti-ageing“ efekt jer odgađaju starenje, potiču proizvodnju kolagena, čuvaju tkiva, jačaju krvne žile te čine kožu mekšom.
Među tropskim voćem posebno se izdvaja ananas, kojeg još nazivaju i „žutim čudom“. U svom sastavu ima bromelain, proteolitički enzim, koji u kombinaciji s vitaminom C pomaže u razgradnji bjelančevina. Posjeduje snažna protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, izmjenu tvari te direktno utječe na smanjenje celulita. Bromelain također, potiče i sagorijevanje masti, stoga je česti sastojak u raznim proizvodima za mršavljenje. Moćan sastojak naših detox sokova je i kurkumin iz kurkume, omiljenog azijskog začina koji je sve popularniji u zapadnjačkoj kuhinji. Pokazalo se da kurkumin ima snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje, a sve više se primjenjuje i u kozmetičkim proizvodima jer poboljšava elasticitet i čvrstoću kože.
Obzirom na svu ljekovitost navedenih sastojaka mi danas uživamo u našim žutim detox sokovima.

 

 

Šareni detox sokovi

 

Probali biste od svake vrste po jedan? Šareni detox sokovi su kombinacija dostupnih zelenih, crvenih, žutih i narančastih detox sokova.

 

I dalje ne znate koji je tretman idealan za vas? Više zelenila, više voća? Možda više proteina? Obratite nam se putem formulara niže ili na email web@juicebox.hr i rado ćemo vas savjetovati prije narudžbe i individualno Vam prilagoditi program.

Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja u vezi detoxa i složiti program prilagođen baš Vama.