Jedinstvena priča OPG Prpić iz malog mjesta Brežane i njihovih proizvoda nastala je kada je Diana Pripić, do tada studentica pravnog fakulteta, obukla gumene čizme i s 24 godine od svoje bake Marije preuzela OPG. Proslavila se unikatnim namazom Batela, slatkog okusa bez šećera, veganskim, bez glutena i bez laktoze te organskog podrijetla. Ove Male teglice sreće sadrže više od 87 posto batata dobila je razne nagrade od kojih su zadnje dva svjetska zlata u kategoriji inovacije u prehrani, međunarodno zlato i zlatna plaketa u kategoriji najbolje konzervirano povrće.

Upravo zbog inovativnog načina uzgoja sadnica batata, uz pomoć gljive mikorize zbog koje je proizvodnja sadnica dovedena na skoro 99% uspješnosti, OPG Prpić, bio je 4 godine za redom među 10 najboljih u državi, s nagradnim putovanjem u Bruxelles na Europski kongres najboljih mladih poljoprivrednika u Europi. Gljiva Mikoriza je ekološka, kao i naše sadnice, ona pomaže biljci što prije preživjeti šok i odmah krenuti u rast, ona rahli tlo u kojem će se kasnije razvijati batat, otklanja štetne učinke zaostalih pesticida u zemlji, pomaže biljci u teškim vremenima prevelikih kiša ili pak vrućina, globalno pomaže biljci da stekne otpornost i da stvori zdrave i kvalitetne plodove.

BATAT

Batat je u Hrvatskoj još uvijek relativno nova vrsta povrća, pomalo je nepoznat, ali ga ipak otkriva sve više ljudi. Odlično uspijeva u Pokupskoj dolini, a potječe iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike. Mnogi ga nazivaju slatkim krumpirom, a zapravo pripada porodici slakova.

Odličan je izvor vitamina C koji jača imunitet i sprječava nastanak bolesti. Također sadrži dosta tiamina, mangana i kalija koji održavaju zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava. Ova visokoenergetska kultura koja sadrži puno škroba, a malo šećera, iznimno je zanimljivog okusa i bogata mineralima i vitaminima. Zbog brojnih minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena koji štiti našu kožu od štetnog UV zračenja. Ne sadrži kolesterol i idealna je namirnica posebno za dijabetičare. U batatu možete uživati bez grižnje savjesti!

Svi dijelovi batata mogu se konzumirati – od gomolja do lista. Može se poslužiti svjež, nariban kao salata, kuhan ili pečen, a jako su ukusne i slastice od batata. U prehrani se koristi i njegovo lišće koje se priprema kao špinat, a od njega se može praviti i čaj za smirenje te regulaciju krvi.

 

Tekst i fotografije preuzete sa službene web stranice OPG Prpić: https://opg-prpic.hr/