Jagode su znak romantike i voće koje je posvećeno božici ljubavi Veneri.

Jagoda (Fragaria) je voćka neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i savršenih okusa! Jagodice pripadaju porodici Ruža (Rosaceae) i jedine su voćke koje svoje sjeme, kao izvor malih količina omega-3 masnih kiselina, ne skrivaju unutar ploda već se nalaze izvan. Još tijekom antičkih vremena jagode su bile korištene zbog svojih ljekovitih svojstva. Svježa jagodica hrana je s visokim udio antioksidansa. Jagode sadrže obilje C i B vitamina, vlakna, željeza i folnu kiselinu, pogoduju probavnom sustavu i još mnogo toga.

Svježa jagodica hrana je s visokim udio antioksidansa. Jagode sadrže obilje C i B vitamina, vlakna, željeza i folnu kiselinu, pogoduju probavnom sustavu.

Zašto je baš jagodica toliko dobra?

Osim vitamina C,  jagodice su bogate kvercetinom, koji mogu spriječiti oštećenje stijenke arterija uslijed oksidiranja kolesterola u krvi. Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.  Čaj od lišća jagode stoljećima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, upale grla, gripe i prehlade te pomaže u liječenju kostobolje. Prirodni salicilati u jagodi su srodni svojstvima analgetika stoga pomažu pri glavobolji. Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože.

Samo jedna porcija - oko osam jagoda - daje više vitamina C nego jedna naranča.

Na koje sve načine mogu koristiti jagodicu?

Svježe – jagode je najbolje konzumirati svježe (preporučeno organske), natašte i nezašećerene, odlično gase žeđ te ih smiju konzumirati dijabetičari.

Čaj od lišća jagode – osim samog crvenog ploda, lišće i korijen jagode se koristi za pripremu ljekovitog čaja. Čaj je najbolje napraviti od tek ubranog mladog lišća jagode ili suhog ako svježe nije dostupno. Dovoljno je staviti šaku svježeg lišća u čajniku, preliti ga kipućom vodom i ostaviti da se kuha 5 minuta. Po potrebi dodati med, procijediti i čaj je spreman za posluživanje.

Salata od jagoda i krastavca – kombinacija svježih jagoda i krastavca čini neobičnu i detoksikacijsku salatu.

Osim samog crvenog ploda, lišće i korijen jagode se koristi za pripremu ljekovitog čaja.

Jeste li znali?

Legenda kaže da se Madame Tallien, koja je bila članica Napoleonovog društvenog kruga, kupala u soku od jagoda kako bi očuvala svoju ljepotu i mladost. Dijelom je ova legenda i istinita jer vitamini C i A, koji su antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani s preranim starenjem i raznim bolestima. Osim vitamina C, elaginska kiselina je također odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja.

Legenda kaže da se Madame Tallien, koja je bila članica Napoleonovog društvenog kruga, kupala u soku od jagoda kako bi očuvala svoju ljepotu i mladost.

Jagode su znak romantike i voće posvećeno božici ljubavi Veneri. Kako govori drevna legenda, ako podijelite dvostruku, sparenu jagodu na pola, pa jednu polovicu pojedete vi, a drugu osoba koja vam se sviđa, zaljubit ćete se jedno u drugo ili jednostavno s voljenom osobom i dvije slamke podijelite Juice Box sokić Proljetno jutro.