kurkuminada

Poznata po svojoj izuzetnoj koristi za tijelo, ključni sastojak gotovo svakog curryija, može se koristiti svježa ili u prahu, kurkuma žuta kao sunce, daje energiju tijelu i podiže imunitet baš kao uvijek dobrodošao sunčani dan.

Kurkumin, kao glavni sastojak kurkume, je dobro istraženi antioksidans i snažno protuplalno sredstvo koje pomaže u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i smanjenju artritisa, doprinose pravilnom fukncioniranju kardovaskularnog sustava, pomažu pri ublažavanju simptoma dijabetisa te čak i smanjenju neželjenih simtoma neurološkog stanja.

Kurkuma potječe iz porodice Zingiberaceae tj. đumbira.

Poznata kao prirodni lijek te zbog svojih ljekovitih svojstva spada u skupinu “superhrane”.

Zašto je kurkuma toliko dobra?

Sadrži snažno hlapljiva ulja s protuupalnim svojstvima, i možda najvažnije, kurkumin, koji mu daje snažnu živu boju. Prava moć kurkume leži u činjenici da kurkumin – bioaktivni sastojak iz kurkume, uspijeva modulirati imunološki sustav, odnosno utjeće na rast stanica imunološkog sustava na način da potiče proizvodnju i aktivaciju poznatih boraca našeg imuniteta. Razna istraživanja dokazala su da kurkumin ima snažno ljekovito djelovanje velikog spektra od kojeg je ukjučeno korištenje u svrhu smanjenja reumatoidnog artritisa, upale crijeva, smanjenje simptoma dijebetisa i smanjenje bolesti srca i moždanog udara sprječavanjem nakupljanja plaka u arterijama. Kurkumin također smanjuje nakupljanje proteina amoiloid-b, slobodnog radikala) koji uzrukuje oštečenja i upale u mozgu te se povezuje s jednim od glavnih uzorka Alzheimerove bolesti. Ona potiče rad metabolizma, pomaže kod svih menstrualnih tegoda, regulira menstrualni ciklus, čisti žućni mjehur, pročišćava krv, održava zdravlje jetre, djeluje protiv bakterija i gljivica te još mnogo toga.

Prava moć kurkume leži u njenom glavnom bioaktivnom sastojku - kurkuminu.

Kako dobiti najbolje od kurkume?

Korijen kurkume može se koristiti svjež u većini obroka (na isti način kao i đumbir) te kao prah koji je ključna komponentna u većini indijskih curry-a. Listovi kurkume mogu se koristiti za aromatiziranje posuđa ili za omotavanje hrane tijekom kuhanja. Za najbolju apsobraciju kurkumina, preporuča se koristiti u prisutnosti ulja, kao što su kokos, maslac ili ghee.

Kako koristiti kurkumu?

U jelu, gdje kao primjer možete probati začiniti rižu indijskim oraščićima, grožđicama i dodatkom kurkume, kima i preprženih sjemenki korijandera. Kurkumu je također moguće koristiti kao dodatak piću cijeđenog soka ili mlijeka te kao zamjena za kavu.

U Juice Box-u superhranu kurkumu možete probati u sklopu hladno prešanog sokića Di je to ili Zlatnog napitka koji djeluje kao zamjena za kavu te u organskim čajevima.