Shahi Paneer

SHAHI PANEER

Shahi paneer je pripravak za paneer, porijeklom s indijskog potkontinenta, a sastoji se od gustog umaka od vrhnja, rajčice i indijskih začina.

Nastao kao kremasta delicija mughalske kuhinje (otuda i izraz shahi kao referenca na kraljevsko ime Shahanshah u Mughalskoj Indiji), ovo jelo se priprema emulgiranjem rajčice, luka, mljevenih indijskih oraščića i vrhnja za kuhanje u curry, s dodatkom kockica paneer-a i kombinacijom raznih Ayurvedskih začina.
Uglavnom se jede s tradicionalnim indijskim kruhom kao što su roti ili naan, rižom i kruhom.

Paneer je izveden iz perzijske riječi za sir, a shahi je termin za kraljevski (povezano s carskim dvorom Carstva Mughal).

Svaki od dodataka u ovom jelu tu je s razlogom i ima svoj spotlight u Ayurvedskoj kuhinji, a neki od njih su:

CIMET

Danas obično susrećemo dvije vrste komercijalnog cimeta: Cejlonski i cassia cimet. Cassia cimet proizvodi se uglavnom u Indoneziji i ima jači miris i okus od dviju sorti. Ova jeftinija sorta je ono što obično kupujemo u trgovinama namirnica kako bi njime posipali francuski tost ili začinili naše pite od jabuka. Skuplja sorta je Cejlonski cimet, koji se većinom i dalje proizvodi na Šri Lanki, a ima blaži i slađi okus koji se najviše pojavljuje kao aroma u napitcima poput kave ili tople čokolade.

 

KARDAMOM

Kardamom je ”zagrijavajući” začin koji pridonosi slatkim i ljutim okusima. Ima oštar okus i naširoko se koristi u desertima, posebice u Indiji i na Bliskom istoku.

Prema ayurvedi, kardamom je ”tridoški” (dobar za uravnotaženje sve tri doše), ali ljudi koji pokušavaju držati Pittu u ravnoteži trebali bi ga koristiti u manjim količinama. Kardamom se smatra izvrsnim lijekom za probavu, a odličan je i za uravnoteženje Kaphe, osobito u želucu i plućima. Također, prema ayurvedi, koristan je za umirenje Vate. Sjemenke kardamoma se često žvaču kako bi osvježile dah.

 

INDIJSKI ORAŠČIĆ

Indijski oraščić su prvi put otkrili Europljani u Brazilu oko 1558. godine. Zbog ljuske koja je izazivala iritacije, u početku se smatrao nejestivim plodom. Tupi-Indijci su Europljanima pokazali kako to nije istina, a Portugalci su dobili upute kako peći indijske oraščiće kako bi se uklonila opna koja izaziva iritacije.

Rodom iz Brazila, ovi su orašasti plodovi tehnički – sjeme vrste jabuke (Cashew Apple). Jednom kad vidite kako se uzgajaju, bit će Vam jasno zašto im cijena viša od ostalih, na prvu sličnih, orašastih plodova na policama trgovina. Iz dna svake jabuke raste samo jedan indijski oraščić koji je sadržan u ljusci s toksičnim ostatkom. Indijski oraščić je član obitelji otrvonih bršljana pa su neki ljudi na njih vrlo osjetljivi.

Uravnotežavaju Vatu i Pittu, ali su teški za probavu Kaphasa.

 

BADEM

Bademi se spominju toliko davno u povijesti koliko se spominje i Biblija, a bili su cijenjen sastojak kruha posluženog egipatskim farosima. Smatra se da bademi potječu iz Kine i srednje Azije.

Istraživači su jeli bademe putujući ”Putem svile” između Azije i Sredozemlja. Prije dugo vremena, stabla badema cvjetala su na Sredozemlju – posebno u Španjolskoj i Italiji.

Kroz povijest bademi su održavali vjerski, etnički i društveni značaj. Biblijska ”Knjiga brojeva” govori o Aaronovom štapu koji je procvjetao i rodio bademe dajući bademu simboliku božanskog odobravanja.

 

SJEMENKE KUMINA

Kumin je sastavni dio ayurvede od davnina. Na sanskrtu se zove jeerak, a na hindskom jeera. Kumin ima jedinstveni slani okus, a koristi se kao sastojak hrane i aroma u mnogim kuhinjama širom svijeta. Dok je kumin porijeklom iz Bliskog istoka i Azije, danas se uzgaja u cijelom svijetu, a ima brojne prednosti i koristi.

SHAHI PANEER – SASTOJCI

Po sastojke i začine ne morate ići u Indiju već je dosta da dođete u Juice Box u nabavku i to sve nabavit za već otprilike 50kn!

3 velika luka – 5 kn (1kg/5kn) BIO
1 manji komad štapića cimeta – 3kn (30g 7kn) BIO
2 manja komada kardamoma – 6kn (30g 37kn) BIO
1 šalica indijskih oraščića (6-7 komada) – 8kn (50g 14kn) BIO
1 šalica badema (6-7 komada) – 6kn (50g 14kn) BIO
2 žlice slatke paprike – 1,5kn (30g 8kn) BIO
1 šalica domaćeg sira (paneer)
½ kg rajčica – 7,5kn (15kn 1kg) BIO
1 šalica vrhnja za kuhanje – zobeno; rižino 14,99kn 200ml; kokosovo 19,50kn 200ml BIO
1 šalica mlijeka – sojino mlijeko bez šećera 19 kn/l BIO
1 žličica sjemenki kumina – kumin u prahu 8kn (30g 9kn) BIO
2 režnja češnjaka –  150g 19kn mrežica 3 češnjaka BIO
sol po želji – himalajska sol sitna, nejodirana i ne rafinirana 39kn/kg

Recept je moguć i u veganskoj varijanti uz korištenje biljnog vrhnja i napitka na biljnoj bazi, a sve sastojke možete pronaći u našoj Juice Box trgovini!

Sve sastojke možete nabaviti u našim trgovinama:
Juice Box, Vlaška 72b
Juice Box, Green Gold centar, Radnička cesta 52

tekst: Ana Jagarinec, studentica nutricionizma
recept: Lalitamadhava Marić, Ayurvedski Chef