Bilo da smo ustali na lijevu, desnu ili na obje noge – svi istinski želimo da nam dan započne i ostane što duže – svjež. Za mnoge ljude to znači briga o vanjštini, ali za nas – svježina kreće iznutra.

Zato smo kreirali jednostavan sok po jedinstvenoj recepturi za naš posljednji, ali ne i manje vrijedan napitak u IMMUNO+ liniji od 8 hladno prešanih sokova.

SVJEŽI DAN ima osjećaj lakoće, miris bakinog vrta i razigran okus kombinacije jabuke, limete, mente i đumbira – savršen za ove ljetne dane.

Drevni folklor među Sinhalama na otoku Šri Lanka na južnom kraju Indije govori o tome kako je limeta nastala tijekom borbe dviju kobra, zmijolikih bogova.

LIMETA

Drevni folklor među Sinhalama na otoku Šri Lanka na južnom kraju Indije govori o tome kako je limeta nastala tijekom borbe dviju kobra, zmijolikih bogova. Njihovi su zubi postali sjemenke limete, a njihov otrov postao je kiseli sok!

Najnovija istraživanja sugeriraju filogeniju koja postavlja izvor limeta u Maleziji, istočno od Šri Lanke. Limeta je zapravo prirodni hibrid između pripitomljenih citrona i divlje vrste Papeda, nekomercijalne podvrste agruma.

Obično manje od limuna, limete su ovalnog ili okruglog oblika, sa zelenim mesnatim dijelom i korom. Mogu biti kisele ili slatke, ovisno o sorti. Međutim, slatke limete nisu lako dostupne. Kisele limete sadrže limunsku kiselinu koja im daje kiseli i trpki okus, dok slatkim limetama nedostaje limunska kiselina pa su slađeg okusa.

Limun i limeta sadrže jedinstvene flavonoidne spojeve koji imaju antioksidacijska i antikancerogena svojstva.

Vitamin C putuje tijelom neutralizirajući sve slobodne radikale s kojima dolazi u kontakt u vodenom okruženju u tijelu, i unutar i izvan stanica.

Osim svojih jedinstvenih fitonutrijentskih svojstava, limun i limeta izvrstan su izvor vitamina C, jednog od najvažnijih antioksidansa u prirodi. Vitamin C jedan je od glavnih antioksidansa koji se nalaze u hrani i primarni antioksidans topljiv u vodi u tijelu. Vitamin C putuje tijelom neutralizirajući sve slobodne radikale s kojima dolazi u kontakt u vodenom okruženju u tijelu, i unutar i izvan stanica.

Slobodni radikali mogu komunicirati sa zdravim stanicama tijela, oštećujući njih i njihove membrane, a također mogu uzrokovati i upale ili bolno oticanje u tijelu. To je jedan od razloga zašto se vitamin C pokazao kao prva linija obrane i pomoći u smanjenju nekih simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Prema Nacionalnoj bazi podataka o hranjivim sastojcima USDA, sok jedne limete sadrži otprilike 11 kcal te 22% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

U kombinaciji s jabukom, mentom i đumbirom, limeta SVJEŽEM DANU daje posebnu čar i izvlači one najskrivenije okuse na površinu – sve do prvog gutljaja kada prava zabava tek počinje!

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 ml:

Energija: 183 kJ / 43 kcal
Masti: 0,38 g
(od kojih zasićene masne kiseline: 0,0 g)
Ugljikohidrati: 9,41 g
(od kojih šećeri: 6,47 g)
Bjelančevine: 1,88 g
Sol: 0 g

Dozvolite i Vi da Vas okusi SVJEŽEG DANA osvježe i povedu u zemlju čarobnih okusa!

Svoj sokić možete pronaći u svakom Juice Box-u ili na našem webu.

Ugodan ostatak dana želi Vam Juice Box i Vaša Ana!

tekst: Ana Jagarinec, studentica nutricionizma