Zauvijek mlad, zdrav, lijep i pun elana. Tko to nije barem jednom poželio?

Zauvijek mlad bit ću ja ako mi jutra čine blitva, mango i jabuka!

Antioksidans zeaksantin koji se nalazi u mangu može imati zaštitnu ulogu u zdravlju očiju.

MANGO

Mango je neraskidivo povezan s folklornim i vjerskim obredima Indije. Sam Buddha predstavljen je u šumarku manga u kojem je često mogao odmoriti u svojoj zahvalnoj hladovini.

Naziv mango, po kojem je voće poznato u zemljama engleskog i španjolskog jezika, najvjerojatnije potječe od Mayanske mane, koju su Portugalci prihvatili kao mango kada su došli u državu Keralu 1498. radi trgovine začinima. Vjerojatno zbog poteškoća u transportu sjemena, koje je kratko održivo, drvo je uneseno u zapadnu hemisferu tek oko 1700. kad je posađeno u Brazilu, a do Zapadne Indije stigao je oko 1740.

Karakteristike manga uključuju mesnati vanjski dio koji okružuje košticu koja sadrži sjeme, ali postoji mnogo različitih vrsta manga. Različitih boja, oblika, okusa i veličina koštica – unutarnje tijelo manga uglavnom je zlatno žute boje.

Zlatno žuta boja ovog kralja voća nije primamljiva samo pogledom već i svojim zlatnim nutritivnim profilom!

Jedna šalica narezanog sirovog manga od 165 grama pruža 99 kalorija, s malo većim udjelom šećera od ostalog voća (22,5 g), ali i izuzetnim vrlinama kada je riječ o vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Jednaka spomenuta porcija manga daje čak 65-80% preporučenog dnevnoga unosa vitamina C, 12% vitamina A, 18% folne kiseline i 15% vitamina B6. Mango također doprinosi vitaminom K, kalijem, bakrom, kalcijem i željezom, a između ostalog sadrži i antioksidanse zeaksantin i beta-karoten.

Sugerirano je da antioksidans zeaksantin može imati zaštitnu ulogu u zdravlju očiju, tj. vida te spriječiti oštećenje od degeneracije makule. Njegova protuupalna svojstva su mogući uzrok ovog zaštitnog mehanizma.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 ml:

Energija: 182 kJ / 43kcal
Masti: 0,23 g
(od kojih zasićene masne kiseline: 0,0 g)
Ugljikohidrati: 11,42 g
(od kojih šećeri: 8,32 g)
Bjelančevine: 0,77 g
Sol: 0 g

BLITVA

Zeleno lisnato povrće u koje spada i blitva dobilo je svoj spotlight na prošlom članku gdje smo pričali o našoj zelenoj i izuzetno hranjivoj SUZANI

U pogledu esencijalnih minerala, malo je namirnica tako visoke ocjene u našem sustavu bodovanja kao što je blitva – uz iznimke špinata i brokule, nitko ne zarađuje onoliko mineralnih bodova kao blitva. Nedavna istraživanja pokazala su da je blitva posebno dobra u dopremanju minerala iz tla u listove, pružajući nam izvanredne mineralne prednosti kada uživamo u velikim lisnatim dijelovima ovog povrća. Blitva dobiva izvrsne ocjene i u našem sustavu ocjenjivanja za magnezij, željezo, mangan, bakar i kalij; vrlo dobru ocjenu za kalcij i fosfor; i dobru za cink. Budući da je mnogim ljudima nedostatak ovih minerala česta pojava, ovo povrće može biti posebno koristan dodatak u mnogim planovima obroka.

Uz izvanrednu raznolikost konvencionalnih hranjivih sastojaka koje nudi blitva, njeni su fitonutrijenti oni koji dodatno podupiru naš organizam.

Flavonoid viteksin koji se nalazi u blitvi proučavan je zbog antikancerogenih svojstava te je utvrđeno da ima i antioksidativna i protuupalna svojstva.

Na vrhu ovog popisa mnogi su se istraživači usredotočili na flavonoide koje im nudi ovo tamnozeleno lisnato povrće. Ovdje su uključeni katehin, epikatehin, miricetin, kvercetin, kaempferol i rutin.

Nešto neobičniji flavonoid koji se nalazi u blitvi jest viteksin. Brojne biljke koje sadrže viteksin proučavane su s medicinskog stajališta, a viteksin blitve proučavan je u laboratoriju i na životinjama zbog njegovih antikancerogenih svojstava. Zajedno s ostalim gore navedenim flavonoidima, za viteksin je utvrđeno da ima i antioksidativna i protuupalna svojstva.

Mnoge sorte blitve sadrže i antioksidacijske i protuupalne pigmente poznate kao betalaini.

Ova dva super sastojka zajedno s moćnom jabukom daju vitalnost našem jutarnjem ili dnevnom napitku i dozu energije koja nam treba –  u uredu, na faksu ili on the go!

Pokupite svoju dozu ZAUVIJEK MLAD u svakom Juice Box-u ili na webu.

Ugodan ostatak ovog, još mladog dana želi Vam Juice Box i Vaša Ana!

tekst: Ana Jagarinec, studentica nutricionizma