fbpx

NARANČASTI SOKIĆI

Čaša narančastog detox soka = čaša zdravlja i boljeg imuniteta. Narančasta boja sokova potječe od pigmenata beta-karotena i beta-kriptoksantina, karotenoida koji su prisutni u naranči, mrkvi, batatu, mangu, marelici.

Slatka i sočna, izrazito moćna – mrkva je s razlogom kraljica povrća. Bogata je antioksidansima, vitaminima i vlaknima, te je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena koji je opravdano dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Dobro nam znani beta karoten, poznat još kao i „prirodni suncobran“ je zapravo biljni pigment, provitamin kojeg organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Dolaskom toplijeg vremena biva sve popularniji jer štiti kožu od štetnog UV zračenja tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja, a uz to pospješuje tamnjenje kože.

No, zbog višestruko blagotvornog djelovanja na funkcije kože i sluznice, zacijelo zavrjeđuje našu pažnju tijekom cijele godine. Također, beta-karoten zaslužuje posebnu pažnju zbog svoje uloge u prevenciji tumorskih bolesti. Smatra se čuvarom zdravlja naših krvnih žila i srca jer doprinosi zaštiti od ateroskleroze, održava kožu zdravom, te štiti oči i održava dobar vid sprječavajući sindrom suhog oka i noćnog sljepila. Beta-kriptoksantin, kojeg nalazimo u narančama i mandarinama, provitamin je vitamina A iz skupine karotenoida. Djeluje na sličan način kao i beta karoten, a uz to se ističe blago tvornim učinkom i na dišni sustav.

Zato uz narančaste sokiće spremno dočekajte prve zrake sunca i
pripremite vašu kožu za sezonu sunčanja, ali i organizam bombardirajte superzdravim napitkom.

Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Više informacija o kolačićima možete pročitati Ovdje.
Saznaj više