fbpx

ZELENI SOKIĆI

Kada govorimo o detoksikaciji i zdravlju, prvo na što pomislimo je zeleno povrće, stoga ne začuđuje činjenica da upravo zeleno lisnato povrće čini okosnicu detox sokova.

Zeleno lisnato povrće, poznato je i pod nazivom „superhrana“ jer ima puno više hranjivih nutrijenata od drugog „običnog“ povrća.

Obiluje mineralima, osobito željezom, kalijem i magnezijem, vitaminima B, C i K, folnom kiselinom te enzimima i vlaknima koja su važna za probavu i pročišćivanje organizma od štetnih tvari. Također su bogati izvor antioksidansa. No što su zapravo antioksidansi koje stalno spominjemo i zašto su oni bitni? Laički objašnjeno oni su obrambeni sustavi tijela, kemijski spojevi koji sprečavaju starenje i kronične bolesti. Jednostavno rečeno, što ih više imate, vaše tijelo je bolje opremljeno u borbi protiv infekcija i bolesti.

Pozitivni učinci zelenog lisnatog povrća niti tu ne završavaju jer se svojim blagotvornim učincima posebno izdvaja klorofil. Biljni pigment koji sudjeluje u procesima fotosinteze, odnosno u stvaranju energiju, stoga je s razlogom prozvan eliksirom života. Kako je svojom građom sličan hemoglobinu, proteinu u ljudskoj krvi koji je nužan za prijenos kisika, nazvan je i biljnom krvi. Dokazano je da klorofil povoljno djeluje na krvnu sliku te pospješuje liječenje anemije jer se u organizmu „ponaša“ poput hemoglobina. Među dobrobitima klorofila je i to što uklanja toksine i teške metale iz tijela, potiče funkciju jetre, bubrega i štitnjače, a posebno je važan za dišni sustav i imunitet.

Upravo iz ovih razloga mi volimo zeleno lisnato povrće i stoga je ono glavni sastojak naših zelenih detox sokića.

Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Više informacija o kolačićima možete pročitati Ovdje.
Saznaj više